By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

AJ Specification 09.12 – Doors & Windows

Case studies by Bembé Dellinger Architects, Timothy Hatton Architects and Studio Octopi

Editorial - Felix Mara

Whereas this month’s Overview focuses on door and ironmongery products, our three case studies explore the possibilities of window design in residential architecture. Our main study, Bembé Dellinger Architects’ House N, near Munich, explores the typology of the large Modernist villa, with spectacular use of spatial complexity, interplay of internal and external, large windows and spans, cantilevers and terraced strata.

Timothy Hatton Architects’ Vineyard in Richmond upon Thames, London, belongs to the formal typology of the single-story stealth bomber-like residential back extension, making good use of an inner courtyard and skylights serving deep-plan spaces.

For our third study this month, Studio Octopi, which explored this territory in its Park Avenue South 2010 AJ Small Projects runner-up, gives us a peek at its extension to a four-storey residence in London’s Primrose Hill, which interconnects floors with new double-height spaces. The scale of the new pivot door and sash window, both two storeys high, adds generosity and grandeur.

Elsewhere in this issue, you will find a review of RIBA Publishing’s BIM Demystified, a preview of 100% Design, the London festival now in its 18th year, and detailed door and window costs by Neil Barnett, resource cost services manager of the RICS Building Cost Information Service.

Finally, I would like to welcome Laura Mark, who joins us as our assistant technical editor this month. Laura, who holds a Professional Diploma in Architecture with Advanced Environmental and Energy Studies from the Centre for Alternative Technology, also writes for the AJ and for sustainability editor Hattie Hartman’s Footprint blog.

House N, Wörthsee, Bavaria by Bembé Dellinger Architects

We became involved in this project at a very early stage and helped our client select a suitable site. ey were very open to our suggestions and were happy to accept our proposal to use concrete as the main material.

The client asked us to design an honest building which expressed the materials used in its construction and was particularly interested in a holistic approach to design. For this reason, all secondary areas, for example the garage and the dressing room, are an integral part of the design and were built to similar specifi cation standards.

We were intent on achieving high-quality exposed concrete and specifi ed rough, boardmarked finishes. One of the challenges we faced was the steep slope of the site, and we used this to our advantage in the sectional design of the house. Our central design concept involved various roof decks at different levels, giving views across the lake.

Felix Bembé, director, Bembé Dellinger Architects

Vineyard, Richmond upon Thames Timothy Hatton Architects

Attached to a Grade II-listed building and set in a strict conservation area in Richmond, the new extension was required to integrate with an existing assembly of buildings: the original 1820s cottage, the 1850s main house and a barn constructed in 1900. The new glass extension reflects its neighbours’ forms within a narrow copper framework, while providing extensive south-facing views.

Along with a full-height, double-glazed rear glass wall and sliding doors to fully illuminate the extension, triangular skylights were designed to direct light to key points, such as the dining table and kitchen work surfaces. In addition to this a large, open light well was built between the new kitchen and existing living room to diff use the light within both, create a south-facing window for the existing living room and provide continuous views through the house.

Timothy Hatton, principal, Timothy Hatton Architects

House in Primrose Hill by Studio Octopi

House in Primrose Hill by Studio Octopi

House in Primrose Hill by Studio Octopi

5 Chalcot Road is a mid-terrace, fourstorey house built around 1860 that fronts onto the north-east side of Chalcot Road. It is a single-family house that has had numerous internal and external alterations. The layout suffers from a lack of connection between principal living spaces.

As well as extending the property, our proposals focused on increased connectivity between floors with a new double-height space at the rear. An open staircase allows glimpses up to the first floor from the basement, achieved by a combination of fire engineering, sprinkler system and forced ventilation. The double-height space at the back has two parts: the older part, where a new two-storey pivot door reinforces the vertical nature of the brick closet wing;and a new glass extension with a fullwidth, two storey-high sash window. This extension is carried up to the first floor with a smaller, full-width sash window and rooflight forming the master en suite.

Overall, the proposals preserve the historic pattern while allowing the property to be developed as a family home.

Chris Romer-Lee, director, Studio Octopi

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters