By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Clover House by Richard Pain Architect

[RETROFIT AWARDS PREVIEW] Richard Pain’s refurbishment and extension to a two storey 1960s house is shortlisted in the Small Housing category

The original square house, completed in 1964, was flanked by two single storey wings set at angles to it. While the central volume of the house has been retained the garage wing has been demolished and replaced with a two storey extension containing a kitchen and utility room on the ground floor and a master bedroom suite above.

Internally original timber ceilings and joinery were rubbed back to bare timber and the original timber lining to the dining room was discovered under wallpaper and plywood facings.

The kitchen and utility room has been turned into a timber-lined library with ‘secret’ bookshelf door and the original 1960s tiling from the kitchen has been removed and re-used in the downstairs cloakroom.

Clover House by richard pain architect

Clover House before the refurbishment and extension

In the original house the heating system of warm air ducts has been replaced with vertical radiators that drop from the ceiling - to avoid breaking up the solid ground floor. The additions are clad with a silicone render external insulation system and incorporate an underfloor heating system.

AJ Buildings Library

See full project data, photographs, plans, sections and details for Clover House by richard pain architect

The Retrofit Awards winners will be announced at a special dinner on 12 September

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters