By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

French extension: Maison L joins Manser Medal shortlist

[FIRST LOOK] Shortlisted for the 2012 Manser Medal, Christian Pottgiesser’s Maison L is an extension to a private 18th-century residence

Situated about 30 minutes drive from Paris city centre the house sits in a large plot of old trees that had to be left predominantly untouched by this extension to the historic residence. The house’s unusual form comes from an attempt to create a private space for each of the family’s five members while not dominating this site.

The general living areas are placed within an amorphous single-storey building with curved stone walls heaped up with earth and topped with an accessible planted roof that merges into the landscape. Five tower-like volumes project through this plinth to provide each family member with their own private realm.

Positioned to frame a specific perspective of the site, each of the towers stacks the individual’s personal space vertically, with a dressing room and storage space placed on the ground floor, a bathroom on the first floor and a bedroom above.

AJ Buildings Library

See full project data, photographs, plans, sections and details for Maison L by christian pottgiesser architecturespossibles

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters