By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Outlandia Fieldstation, Glen Nevis by Malcolm Fraser Architects

[SMALL PROJECTS 2011] Imagined by artists London Fieldworks and designed by Malcolm Fraser Architects, Outlandia is an artists’ field station, set in a copse of Spruce and Larch in Glen Nevis

Visitors approach Outlandia along a path cut through dense woods into a view which opens-up across the Glen. Entered via a bridge from the slope behind, the simple box of the tree house sits out from the steep slope, leaning out to make the most of the views.

The build was both low and high impact: an eco-friendly approach saw use of loggings from the site, while the foundations were constructed of concrete, landed in by helicopter.

Construction was part-joinery, part-forestry and part-mountain rescue, with a local contractor who nicely combined all three, and an unusual set of Risk Assessments.

Start on Site Date August 2008
Form of Contract and/or Procurement Bespoke
Total Cost £20,000
Client London Fieldworks - Jo Joelson Bruce Gilchrist
Architect Malcolm Fraser Architects Ltd. - Niall Jacobson and Malcolm Fraser
Gross External Floor Area 13m2 including Bridge
Structural Engineer Buro Happold
Main Contractor Norman Clarke
Annual CO2 Emissions Zero

See full plans of all the AJ Small Projects shortlisted projects in the new AJ Buildings Library. For a free trial, or to include your project in the database, please contact ajbl.editor@emap.com.

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters