Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Outlandia Fieldstation, Glen Nevis by Malcolm Fraser Architects

  • Comment

[SMALL PROJECTS 2011] Imagined by artists London Fieldworks and designed by Malcolm Fraser Architects, Outlandia is an artists’ field station, set in a copse of Spruce and Larch in Glen Nevis

Visitors approach Outlandia along a path cut through dense woods into a view which opens-up across the Glen. Entered via a bridge from the slope behind, the simple box of the tree house sits out from the steep slope, leaning out to make the most of the views.

The build was both low and high impact: an eco-friendly approach saw use of loggings from the site, while the foundations were constructed of concrete, landed in by helicopter.

Construction was part-joinery, part-forestry and part-mountain rescue, with a local contractor who nicely combined all three, and an unusual set of Risk Assessments.

Start on Site Date August 2008
Form of Contract and/or Procurement Bespoke
Total Cost £20,000
Client London Fieldworks - Jo Joelson Bruce Gilchrist
Architect Malcolm Fraser Architects Ltd. - Niall Jacobson and Malcolm Fraser
Gross External Floor Area 13m2 including Bridge
Structural Engineer Buro Happold
Main Contractor Norman Clarke
Annual CO2 Emissions Zero

See full plans of all the AJ Small Projects shortlisted projects in the new AJ Buildings Library. For a free trial, or to include your project in the database, please contact ajbl.editor@emap.com.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.