By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Bath Street Window, Edinburgh by Konishi Gaffney Architects

[SMALL PROJECTS 2011] In lieu of creating the requested extension, the architects instead proposed to simplify the plan and create a new glazed corner to re-orientate the kitchen to the garden and the South and bring natural light into the Grade B listed house

Working with structural engineers TALL, the architects inserted a tiny 80mm steel post and a hidden steel beam. The stone is cut with a lip over the steel flange and frameless glazing set flush to the walls and floor.

The glazing was carefully detailed to pick up existing joint lines in the stugged ashlar stone walls and set flush to the stone to accentuate the texture of the stonework. The glass also has a significant practical benefit of increasing the kitchen floor area by around 15%.

The existing garden access was removed and replaced with a small utility / drying space/ All the walls were lined, insulated and draft proofed to current building regulation standards.

Start on site date 09/03/2010
Gross External Floor Area 32m²
Form of Contract Building contract for home owner / occupier with a Consultant (sept 04) SBCC
Budget £23,370
Clients Melissa and Paul McConnell
Architect Konishi Gaffney architects
Engineer Tall Engineers
Contractor Watson & Lyall Ltd

See full plans of all the AJ Small Projects shortlisted projects in the new AJ Buildings Library. For a free trial, or to include your project in the database, please contact ajbl.editor@emap.com.

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters