By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Wall detail, An Gaeláras, by O’Donnell + Tuomey Architects

[Working Detail 29.09.11] Cut-away section through courtyard wall

An Gaeláras is designed for public life and the community. The building is thought of as an open house for Irish culture, with windows overlooking the street and courtyard and ease of access and circulation for visitors and staff.

The external street facade and internal courtyard structure are constructed from board-marked concrete, cast against a formwork of 75mm-wide horizontal timber boards, each planed to enhance the depth of pattern in the wood.

Click on the image above to view full size detail

Click on the image above to view full size detail

A continuous terrazzo floor connects the footpath to the interior of the building, minimising the barrier between outside and inside and maximising the potential for visual interaction with the street.

A glazed, trapezoidal courtyard is carved through the four floors of the building, with red oxide steel-plated stairs, bridges and platforms crossing and overlooking the skylit space.

The emphasis is on natural light and natural materials, with internal courtyards and roof gardens giving identity and character to the new building.

John Tuomey, director, O’Donnell + Tuomey Architects

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters