By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Concourse bridge detail, Velodrome, London, Hopkins Architects

[Working Detail 29.09.11] Concourse bridge at the Olympic Velodrome

To the north and south of the building a bridge carries the external concourse over the gap between the berms.

The bridge is composed of tapered fair faced precast concrete ‘shell’ units which act as permanent formwork to an in situ concrete infill. There are three basic types of unit, one with holes for lights, one with a hole for the column and one with no holes. These were placed on temporary staging and the gaps between sealed before electrical conduit and reinforcement was laid on top and in situ concrete poured in to stitch the units together into one composite structure.

Click on the image above to view full size detail

Click on the image above to view full size detail

The balustrade has lighting integrated into every other baluster to provide the necessary lighting to the external concourse and avoid the need for lighting columns adjacent to the upper bowl of the building that would have visually disrupted the sweep of the facade.

Chris Bannister, partner, Hopkins Architects

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters